ΓΑΠ ο... μπουρλοτιέρης

Του Δημήτρη Μυ
Σαν  μπουρλοτιέρη, που κατάφερε να τινάξει την παγκόσμια οικονομία στον αέρα εμφανίζει τον Γιώργο Παπανδρέου το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy! Δυστυχώς δεν μπορούμε να γελάσουμε με το υπονοούμενο της καρικατούρας, γιατί  το... παιδάκι με τα σπίρτα αν πράγματι κατάφερε κάτι, είναι να βάλει φωτιά σε... μπατζάκια. Τα δικά του και τα δικά μας.
Έχοντας κανείς βιώσει την καταστροφή που προκάλεσε στον τόπο ο ΓΑΠ σε μόλις δυο χρόνια, δυσκολεύεται ίσως να παρακολουθήσει το σαφές υπονοούμενο του Foreign Policy, το οποίο, στο τεύχος Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε, δείχνει στο εξώφυλλό του τον Γ. Παπανδρέου να κρατά στο ένα χέρι το iPad και στο άλλο ένα σπίρτο, στο οποίο βάζει φωτιά σε ένα σπίτι από το οποίο τρέχουν να ξεφύγουν πανικόβλητοι διάφοροι ηγέτες, όπως ο Νικολά Σαρκοζί και η Μέρκελ.
Μάλιστα, στην φωτογραφία εμφανίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία κρατά έναν πυροσβεστήρα.
Κάποιοι ίσως σκεφτούν πως είναι υπερβολή να αποδίδεται στον ΓΑΠ ο ρόλος του παγκόσμιου μπουρλοτιέρη. Άλλοι ίσως θεωρούν ότι ο κόσμος όλος αναζητεί εξιλαστήριο θύμα που θα την πληρώσει. Όλα αυτά ισχύουν, όμως η καρικατούρα του Foreign Policy περιγράφει μια αλήθεια η οποία θα αρχίσει να εμφανίζεται με ολοένα και πιο σαφή τρόπο όσο περνά ο χρόνος: Ο ΓΑΠ δεν οδήγησε απλώς την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Οδήγησε το ΔΝΤ (δηλαδή) τους Αμερικανούς στην Ευρώπη! Δηλαδή έβαλε την Ουάσιγκτον, θεσμικά, στα πόδια του Βερολίνου.
Με πιο απλά λόγια, ο Γ. Παπανδρέου θα κριθεί από την Ιστορία, η οποία, όπως είναι γνωστό, γράφεται από τους νικητές. Αν τελικά στον νομισματικό παγκόσμιο πόλεμο, που κορυφώνεται, νικήσουν οι Αμερικανοί, τότε ο ΓΑΠ μπορεί να ονειρεύεται τη δικαίωσή του από την Ιστορία και ό,τι άλλο τραβά η ψυχή και η φιλοδοξία του. Αν, από την άλλη, νικήσουν οι Γερμανοί... ούτε ψύλλος στον κόρφο του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως η χώρα και η κοινωνία της πληρώνουν πανάκριβα το μάρμαρο...

http://topontiki.gr/article/27946