Ανακοίνωση του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου για την κρατική επιδότηση των κομμάτων.


Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο θεωρεί ότι η έμμεση και άμεση κρατική επιδότηση των κομμάτων, των ιδρυμάτων και των επιχειρήσεών τους αποτελεί στίγμα για μια αληθινή δημοκρατία. Η κρατική επιδότηση των κομμάτων συνιστά κατάλοιπο της απολυταρχίας και υπάρχει μόνο για να εξαρτά τα κόμματα και την δράση τους από την εξουσία, για να εκβιάζονται κάθε φορά που οι κοινωνικές συγκρούσεις κορυφώνονται, ενώ παρέχει στο κράτος την διακριτική ευχέρεια να επεμβαίνει στα εσωτερικά τους όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Τα κόμματα οφείλουν να συγκροτούνται ελεύθερα από τους πολίτες και να συντηρούνται αποκλειστικά από την ίδια την κοινωνία. Κανενός είδους επιδότηση ή χορηγία από το κράτος δεν πρέπει να επιτρέπεται. Όποιο κόμμα θέλει να αντλήσει πόρους από ιδιωτικά συμφέροντα και επιχειρηματικούς κύκλους είναι ελεύθερο να το κάνει, αποδεικνύοντας έτσι ξεκάθαρα ποιους υπηρετεί. Όποιο κόμμα δεν μπορεί να συντηρηθεί από το υστέρημα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, τότε είτε δεν πρέπει να υπάρχει, είτε ας βρει χρηματοδότες από την ολιγαρχία του τόπου.

Κάθε κόμμα και πολιτική δύναμη έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μην παραδίδει σε κανέναν τις λίστες των μελών του. Όμως κάθε κόμμα ή πολιτική δύναμη που συμμετέχει στις εκλογές με υποψηφίους οφείλει να καταθέτει αναλυτική κατάσταση και αληθινό πόθεν έσχες των εκλογικών δαπανών μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο δηλώνει ότι τάσσεται από θέση αρχής εναντίον της κρατικής επιδότησης των κομμάτων σε κάθε της μορφή και ζητά να καταργηθεί πάραυτα. Καλεί επίσης τα κόμματα που θεωρούν ότι δεν υπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική και την ολιγαρχία να καταθέσουν την κρατική τους επιδότηση, αλλά και τις βουλευτικές τους αποζημιώσεις σε κοινό ταμείο το οποίο θα χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά αποκλειστικά υπέρ των αγώνων της κοινωνίας. Όπως, π.χ., υπέρ των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που απεργούν για πάνω από δύο μήνες, είτε υπέρ των απλήρωτων εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο θεωρεί επίσης ότι θα πρέπει να καταργηθεί κάθε μορφή κρατικής χρηματοδότησης των λεγόμενων κοινωνικών οργανώσεων φιλανθρωπίας και εθελοντισμού, όπως και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Να απαγορευτεί ρητά κάθε χρηματοδότησή τους από θεσμικές πηγές του εξωτερικού. Όλες αυτές οι οργανώσεις οφείλουν να στηρίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά της κοινωνίας.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο δηλώνει επίσης ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογικά σχήματα κανενός είδους που θα αποδεχτούν να επιδοτηθούν έμμεσα ή άμεσα από το κράτος ή από επιχειρηματικά κυκλώματα. Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των μελών και των φίλων του κι αυτές του αρκούν.