Δίωξη τεσσάρων εκπαιδευτικών στη Σάμο


Δίωξη τεσσάρων εκπαιδευτικών στη Σάμο
http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/10/getFi237899e.jpgΣε κατάθεση-απολογία καλούνται τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου και ο διευθυντής της ΕΠΑΣ Σάμου, στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας που διεξάγεται με εντολή της Εισαγγελίας και με αντικείμενο την κατάληψη του κτιρίου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου στις 16-17/9, το πρώτο διήμερο των απεργιών. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες καταλήψεις κτιρίων ΔΔΕ που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα εκείνες τις ημέρες, υλοποιώντας απεργιακές αποφάσεις των σωματείων.

Οπως εξηγεί η ΕΛΜΕ Σάμου στην ανακοίνωσή της, «η κατάληψη αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε μαζικά από το σωματείο μας στο πλαίσιο του απεργιακού μας αγώνα και με στόχο να μπλοκάρει την αποστολή της λίστας των “πλεοναζόντων” συναδέλφων από τη Διεύθυνση στην Περιφέρεια και το υπουργείο. Να μπλοκάρει δηλαδή τις διαδικασίες εργασιακής εξόντωσης δεκάδων συναδέλφων μας και τη διάλυση των σχολείων που αυτές σημαίνουν».

Τους λόγους της κάταληψης και τα πολιτικά άιτια της δίωξης εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ένας από τους τέσσερις διωκόμενους εκπαιδευτικούς, ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Σάμου, Νίκος Παπαβασιλείου: «Πραγματοποιήσαμε την κατάληψη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας να μην αποσταλούν τα ονόματα περίπου 68 συναδέλφων, που με τεχνητούς τρόπους τούς εμφανίζουν ως πλεονάζοντες. Το νούμερο είναι τεράστιο για την περιοχή, καθώς είναι περίπου το 20% του συνόλου των καθηγητών που υπηρετούν σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μας. Μας βγάζουν χιλιάδες πλεονάζοντες σε όλη την Ελλάδα, εξαναγκάζοντας σε κινητικότητα-μετάθεση, μετάταξη και απόσπαση, καταστάσεις απολύτως επισφαλείς που είναι ουσιαστικά προθάλαμος της απόλυσης. Θέλουν απλώς να συμπληρώσουν τις λίστες που έχει υπογράψει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα, για απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Οι πλεονάζοντες κατασκευάζονται με μεθοδεύσεις, όπως η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα -που πλέον έχει φτάσει τους 30- και η μείωση των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Είναι αδύνατον να κάνεις μάθημα, ειδικά στα τμήματα κατεύθυνσης, με 30 παιδιά. Ας φτάσουν τα 50 παιδιά ανά τμήμα να απολύσουν κι άλλους!»

Οι καθηγητές της Σάμου γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο εκείνοι στο στόχαστρο: «Η κυβέρνηση, μέσω των εισαγγελικών αρχών και της αστυνομίας, μας λέει ότι ο αγώνας μας είναι παράνομος. Εμείς τους απαντάμε ότι εξτρεμισμος είναι η επιβολή της εξαθλίωσης, της μαζικής ανεργίας και της διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν σχολείου», συνεχίζει ο γραμματέας της ΕΛΜΕ Σάμου. «Ο Σαμαράς είπε ότι θεωρεί ακραίο να λέει κανείς ότι δεν θέλει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκης Ενωσης και του ΝΑΤΟ, άρα είναι ακραίο να διεκδικεί καποιος δωρεάν και δημόσια παιδεία και υγεία. Εμείς λέμε ότι εξτρεμισμός είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ντόπιας πλουτοκρατίας, και η πολιτική της κυβέρνησης που τις υλοποιεί, όχι η μαζική πάλη».

Ψηφίσμα συμπαράστασης στην ΕΛΜΕ Σάμου είχε εκδώσει από την πρώτη μέρα της κατάληψης το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου, το οποίο καταδίκασε και την εισαγγελική παρέμβαση, όπως και η νομαρχιακή επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Οι καθηγητές απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για αλληλεγγύη στα σωματεία, φορείς και τους προοδευτικούς πολίτες όλης της Ελλάδας.

Αφροδίτη Τζιαντζή


-------


Ο σύνδεσμος για το βίντεο της συνέντευξης εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=Hle2sJ4ZCss

ΨΗΦΙΣΜΑ Ε.Πα.Μ ΣΑΜΟΥ
Το Ε.Πα.Μ. Σάμου καταγγέλλει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των μελών της ΕΛΜΕ Σάμου, εξαιτίας της κατάληψης της Δ/σης Β/θμιας Εκπ/σης Σάμου στις 16-17/9/2013, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του απεργιακού τους αγώνα με στόχο την υπεράσπιση δεκάδων εκπαιδευτικών του νομού μας, οι οποίοι κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα, και την παρεμπόδιση της διάλυσης των σχολειών μας. Το Ε.Πα.Μ Σάμου θεωρεί τις διώξεις των εκπαιδευτικών της Σάμου κατ ουσία πολιτικές διώξεις ενός αυθαίρετου καθεστώτος με στόχο τη διάχυση του φόβου και την αδρανοποίηση κάθε αντίδρασης. Η πάλη κανενός σωματείου, που υπερασπίζεται μαζικά τα συνταγματικά μας δικαιώματα στη δουλειά και στη δωρεάν δημόσια παιδεία, δεν μπορεί να ποινικοποιείται σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, παρά μόνο σε ένα καθεστώς κατοχής. Πρόκειται για έναν αγώνα που αφορά όλους μας! Γι αυτό δηλώνουμε ότι στεκόμαστε στο πλευρό των καθηγητών και καλούμε τους γονείς και την κοινωνία να συμπαρασταθεί έμπρακτα σε κάθε αγώνα υπεράσπισης των συνταγματικών δικαιωμάτων μας που καταστρατηγούνται, επικαλούμενοι την ακροτελεύτεια παρ.4 του συνταγματικού άρθρου 120 : «η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
Στο διακύβευμα «ή το καθεστώς ή εμείς», ας απαντήσουμε όλοι ενωμένοι
Εμείς Θα Νικήσουμε !
Σάμος, Πέμπτη 3 Οκτώβρη 2013

Πυρήνας Ε.Πα.Μ. Σάμου