Ελληνογερμανική συνάντηση , Νυρεμβέργη, 22 Οκτ 2013 : ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ


Στο συγκεκριμένο απόσπασμα της "Εκπομπής ΑΕ" με τη Γ. Μπάστα και τον Δ. Καζάκη γίνεται λόγος για την ελληνογερμανική συνέλευση που πραγματοποιείται στη Νυρεμβέργη στις 22 Οκτωβρίου 2013 με θέμα "Περιφέρειες και Δήμοι της Ελλάδας στο χορό των αδελφοποιήσεων". Στη δίγλωσση ιστοσελίδαhttp://www.grde.eu της οποίας το ελληνικό όνομα είναι Ελληνογερμανικό δίκτυο "Περιφέρειες, Δήμοι, Άνθρωποι" έχει αναρτηθεί ένα κείμενο στα γερμανικά αλλά όχι και στα ελληνικά.


Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά:

Περιφέρειες και Δήμοι της Ελλάδας στο χορό των αδελφοποιήσεων

«Στις 22 Οκτωβρίου ξεκινάει στη Νυρεμβέργη η Γερμανοελληνική συνέλευση. Τετρακόσιοι καλεσμένοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα μιλήσουν για τον τρόπο της διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Από την τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τον τουρισμό και το ενεργειακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert ευχαρίστησε, στο όνομα της Μέρκελ, όλους τους συμμετέχοντες για την συνεργασία, η οποία αναπτύσσεται από τα κάτω, από περιοχή σε περιοχή, από κοινότητα σε κοινότητα, από πολίτη σε πολίτη. Η συνεργασία αυτή δείχνει ήδη τα αποτελέσματά της, σε πολλά θέματα στην Ελλάδα. Στην Αθήνα και στο Ηράκλειο ξεκινούν το Φθινόπωρο τα δύο πρώτα σχολεία για ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Νέοι Έλληνες μπορούν να εκπαιδευτούν με γερμανικά πρότυπα. Ξεκινήσανε τις εργασίες για την ενίσχυση των γραφείων δύο δήμων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Γερμανοί και Έλληνες δήμαρχοι ανταλλάσουν τις εμπειρίες τους. Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. Έτσι συναντιούνται Κεφαλονιά και Rhein-Neckar-Kreis ή Κοζάνη και Bautzen. Η Νάξος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Υπάρχει κίνδυνος να κατρακυλήσουν στη Θάλασσα. Γι’αυτό ο περιφερειάρχης του Schwäbisch Hall με ειδικούς και σε συνεργασία με τους Έλληνες συναδέλφους του, επεξεργάστηκαν μια λύση για το κλείσιμο του σκουπιδότοπου και την εύρεση αποτελεσματικότερου τρόπου διαχείρισης των σκουπιδιών. Η Θεσσαλονίκη και το Calw σχεδιάζουν κάτι παρόμοιο.


Επιμήκυνση τουριστικής σαιζόν


Η ιδιαίτερη γερμανική συνεργασία φέρνει αποτελέσματα και στον τουρισμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και το Φθινόπωρο. Προσεχώς άτομα που έχουν ανάγκη από μόνιμη περίθαλψη θα ταξιδέψουν στη Ρόδο, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.


Μάρκετινγκ για το ελαιόλαδο


Η Ελλάδα για πολλούς σημαίνει καλή και υγιεινή διατροφή. Στον αγροτικό τομέα ενισχύεται το μάρκετινγκ των ελληνικών προϊόντων. Ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκθέσεις και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. 86 δράσεις εφαρμόστηκαν φέτος με τη συμμετοχή δημάρχων και από τις δύο πλευρές για ανταλλαγή *Know-how. 14 επισκέψεις αποστολών προς την Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλη του 2012. 13 επίσης συνεδριάσεις πολιτικών ιδρυμάτων. Ο απολογισμός όλων αυτών των συνεργασιών θεωρείται ικανοποιητικός.



Πρωτοποριακή εργασία στην ΕΕ


Ο Hans-Joachim Fuchtel συντονίζει με τον Έλληνα υπουργό εσωτερικών κο Μιχελάκη τα πολλά Projekt και λέει: «στα αεροδρόμια συναντάς κόσμο που ή πηγαίνει στην Ελλάδα ή έρχεται από εκεί». Βλέπει ότι η πρώτη φάση της έναρξης των συνεργασιών έχει τελειώσει. Λέει χαρακτηριστικά: «Ξέρουμε τώρα πως γίνεται και προσφέραμε πρωτοποριακή εργασία για την Ε.Ε. Τώρα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία ούτως ώστε τα ευρωπαϊκά προγράμματα, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μοιραστούν αποτελεσματικά.


Οι πολίτες έρχονται κοντάς ο ένας στον άλλον


Ο Έλληνας πρέσβης, Παναγιώτης Ζωγράφος, βλέπει το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς για τη συνέλευση στη Νυρεμβέργη ως επιβεβαίωση του προγράμματος. Θεωρεί ότι δημιουργήθηκε ένας νέος τρόπος συνεργασίας των δύο χωρών από κάτω και καταλαμβάνει όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας.

Οι Έλληνες υπουργοί εσωτερικών και αγροτικής ανάπτυξης στην Νυρεμβέργη


Στη συνέλευση στη Νυρεμβέργη θα παρευρεθούν οι υπουργοί εσωτερικών και αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας Μιχελάκης και Τσαφτάρης. Με θέμα «η πόλη του μέλλοντος» εισηγητής θα είναι ο Ulrich Maly, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανικών Δήμων. Οι εισηγήσεις και τα σχέδια εργασίας θα έχουν θέματα όπως ο αγροτικός τομέας, νερό και διαχείριση, μετανάστευση και ενσωμάτωση. Μια «αγορά δυνατοτήτων» θα υποδεχτεί τους επισκέπτες με τυπικά ελληνικά προϊόντα και οι συμμετέχοντες στη DGV(Deutsch-griechische Versammlung γερμανοελληνική συνέλευση) όπως ινστιτούτα, ιδρύματα και δίκτυα, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους».
Τα συμπεράσματα για τη συνέλευση αυτή, τους συμμετέχοντες, τους σκοπούς και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται, τα αφήνουμε σε σας...