Description: cid:image003.jpg@01CE9C1D.14628A70
ΠΥΡΗΝΑΣ ΘΗΡΑΣ

Ετοιμάσαμε μια αλληγορία σε μορφή παραμυθιού για να αποτυπώσουμε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στη Σαντορίνη. Μπορείτε είτε να τη δείτε σε βίντεο είτε να τη διαβάσετε.

Τα «παραμύθια» των ιδιωτών (Παραμύθι 2ο)
"Το καθάρισμα των δεκατριών στάβλων "
Βίντεο
Ιστορία
  Μια φορά και ένα καιρό, σε ένα μικρό μακρινό βασίλειο υπήρχαν δεκατρείς στάβλοι.
  Οι στάβλοι αυτοί βρώμιζαν καθημερινά με τις ακαθαρσίες των ζώων…. αλλά το πρόβλημα γίνονταν εντονότερο κατά τη διάρκεια των ετήσιων Ιππικών Αγώνων, για τους οποίους ήταν ξακουστό το βασίλειο της ιστορίας μας.
  Για τη καθαριότητά των δεκατριών στάβλων, ο Βασιλιάς ζητούσε από την «Ένωση των Βασιλείων» να του στέλνει εργάτες για να διατηρούν τους στάβλους καθαρούς.
  Η «Ένωση» έστελνε κάθε φορά όσους ζητούσε.
  Από αυτούς τους εργάτες άλλοι μάζευαν τις ακαθαρσίες, άλλοι τις μετέφεραν και τις έθαβαν έξω από τα τείχη και άλλοι έπλεναν τους στάβλους.
  Ο Βασιλιάς και οι κάτοικοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τη καθαριότητα.
  Τα χρόνια περνούσαν καλά στο Βασίλειο. Η «Ένωση των Βασιλείων», όμως, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να στέλνει ολοένα και λιγότερους εργάτες για τη καθαριότητα.
  Σύντομα οι στάβλοι άρχιζαν να μυρίζουν. Κατά τη διάρκεια των Ιππικών Αγώνων μάλιστα, η δυσωδία ήταν τόσο έντονη με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να αρχίσουν να δυσανασχετούν και να διαμαρτύρονται στο Βασιλιά.
  Τότε ξαφνικά, ένας ξένος εμφανίστηκε στο βασίλειο και ζήτησε να δει το Βασιλιά.
  «Βασιλιά μου», του είπε, «δώσε σε εμένα τη καθαριότητα των στάβλων. Δε θα στηρίζεσαι στην «Ένωση» να σου στέλνει εργάτες. Εγώ θα βρω όσους χρειάζονται. Σου υπόσχομαι ότι όλα θα γίνουν όπως πρώτα και εκτός από τους στάβλους θα καθαρίζω και τα σπίτια των γύρω κατοίκων.».
  Ο Βασιλιάς ενθουσιάστηκε αρχικά με την ιδέα αλλά γρήγορα προβληματίστηκε γιατί κάποιους από τους εργάτες που έστελνε η «Ένωση» τους ήξερε προσωπικά αφού έμεναν στο βασίλειο του. Αφού λοιπόν σκέφτηκε, είπε στον ξένο: «Άκου, ξένε, τι θα γίνει. Θα αναλάβεις τους 12 στάβλους εσύ και θα κρατήσω εγώ τον 13ο ώστε να δουλεύουν οι ντόπιοι εργάτες της «Ένωσης». Έτσι δε θα χάσουν τις δουλειές τους και δε θα έχουμε προβλήματα με διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζουν οι Ιππικοί Αγώνες.».
  «Εντάξει, Βασιλιά μου», αποκρίθηκε ο ξένος, «αλλά πρέπει και εσύ να μου δώσεις κάτι. Θα χρειαστώ τα εργαλεία καθαριότητας των στάβλων, τα οποία πρέπει να μου τα επισκευάσεις για να τα δώσω σα καινούργια στους νέους εργάτες και θα χρειαστώ και το μισό χρυσό του βασιλείου σου γιατί πρέπει και να τους πληρώνω.».
  Ο Βασιλιάς δέχθηκε τις απαιτήσεις του ξένου δίχως δεύτερη κουβέντα.
  Ο ξένος έπιασε αμέσως δουλειά. Πήρε αρχικά για εργάτες κάποιους κατοίκους για να δείξει πώς τον ενδιαφέρει το βασίλειο και πήγε έπειτα έξω από τα τείχη, βρήκε κάτι φτωχούς και πεινασμένους και τους υποσχέθηκε δουλειά δίνοντας τους για αντάλλαγμα ένα κρεβάτι και ένα πιάτο φαγητό. Όλοι οι νέοι εργάτες δούλεψαν άψογα και οι Ιππικοί Αγώνες είχαν την αίγλη του παρελθόντος. Οι κάτοικοι ήταν πολύ ευχαριστημένοι.
  Τότε ο ξένος αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Συνάντησε το Βασιλιά και ζήτησε και τη καθαριότητα του 13ου στάβλου.
  «Μα αυτό δε γίνεται», είπε ο Βασιλιάς. «Θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι;».
  «Άκου να δεις τι θα κάνεις», του είπε ο ξένος. «Θα σταματήσεις να τους αγοράζεις εργαλεία καθαριότητας και θα αρχίσεις να τους απασχολείς με άλλες δουλειές. Έτσι οι γύρω κάτοικοι θα αρχίσουν να έχουν παράπονα αφού οι μυρωδιές θα αρχίσουν να γίνονται εντονότερες. Θα δουν πόσο καθαρό είναι το υπόλοιπο βασίλειο και θα έρθουν οι ίδιοι να σου προτείνουν να αναλάβω το 13ο στάβλο. Όσο για τους εργάτες, μην ανησυχείς, θα τους προσλάβω εγώ.»
  Ο Βασιλιάς συμφώνησε και γρήγορα το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή. Όλα, μάλιστα, πήγαν όπως τα είχε προβλέψει ο ξένος.
  Τον επόμενο χρόνο η καθαριότητα όλων των στάβλων άνηκε στον ξένο. Εκείνος άρχισε σιγά σιγά να αντικαθιστά τους κατοίκους που είχε πάρει ως εργάτες με φτωχούς που έβρισκε έξω από τα τείχη. Όσο αφορά τους πρώην εργάτες του 13ου στάβλου δεν τους πήρε ποτέ.
  Και ξαφνικά, λίγους μήνες πριν τους Ιππικούς Αγώνες ο ξένος εξαφανίστηκε. Μάταια έψαχναν όλοι να τον βρουν. Έχει πάρει το χρυσάφι, είχε αφήσει απλήρωτους τους ξενοδόχους και τους μάγειρες που κοίμιζαν και τάιζαν τους εργάτες και είχε φύγει για άλλο βασίλειο.
  Ο Βασιλιάς, από τη πλευρά του, αδυνατούσε να καθαρίσει τους στάβλους. Όχι μόνο η «Ένωση των Βασιλείων» είχε καταρρεύσει, όχι μόνο τα εργαλεία καθαριότητας ήταν μισοκατεστραμμένα αλλά δεν είχε απομείνει κανένας εργάτης καθαριότητας στο βασίλειο. Οι Ιππικοί Αγώνες δεν έγιναν ποτέ αφού άρχισαν να κυκλοφορούν χιλιάδες ποντίκια και να βγαίνουν πολύ άσχημες μυρωδιές.
  Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε σε άλλο βασίλειο. Όσο για το Βασιλιά, ποτέ δε κατάλαβε τι έκανε λάθος και οδήγησε το βασίλειο του στη καταστροφή.
  Εσείς καταλάβατε;

Μπορείτε να διαβάσετε και το Δελτίο Τύπου μας για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας στη Σαντορίνη εδώ:       http://epamthiras.blogspot.gr/2013/08/blog-post_4736.html

Δείτε και διαβάστε το 1ο παραμύθι μας σχετικά με τη κατάσταση της υγείας στη Σαντορίνη εδώ:                                                  http://epamthiras.blogspot.gr/2013/08/blog-post_18.html